האירוע הסתיים

רקטת ׳הר הגעש׳ – מחדל עזה השלישי?

מאת: ד”ר עופר ישראלי

מחדל כפול נזקף לחובת מערכת הביטחון הישראלית בעשור האחרון בהתמודדותה עם ארגון חמאס. הפתרונות פותחו לבסוף אך רק לאחר תשלום כבד בחיי חיילים ואזרחים: מערכת ‘כיפת ברזל’ סיפקה פתרון שנראה בתחילה בלתי אפשרי לטילי הקסאם הפרימיטיביים; המכשול התת-קרקעי הנבנה כעת במרץ על גבול הרצועה בשילוב מערכות ניטור מתקדמות יספקו בהקדם פתרון למנהרות התקיפה חוצות הגדר.

ואולם, נראה כי מחדל שלישי מתפתח לנגד עינינו – אלו הן רקטות ׳הר הגעש׳ ודומותיה. במידה וישראל לא תפתח בהקדם פתרון טכנולוגי לאיום היא עלולה לשלם מחיר גבוה בעימות עתידי מול חמאס וחיזבאללה.

רקטת ׳הר הגעש׳, הנקראת ׳אל-אשתר׳ באירן ובעירק ו׳אל-בורקאן׳ בלבנון, נמצאת בשימוש חיזבאללה בסוריה. זוהי רקטה לטווח קצר – עד שלושה קילומטרים – בעלת ראש נפץ של כ 500 ק״ג, פשוטה להפעלה וזולה מאוד, 300-400 דולר ליחידה בלבד. ראש הקרב שלה הרסני מאוד, מתפוצץ מיד ומתפשט באזור הפגיעה כדי להגדיל את אפקטיביות ההרס.

במלחמת האזרחים בסוריה השתמש חיזבאללה ברקטות אלו לפגיעה בכוחות מתנגדי משטר אסד. הדיווחים מאזורי הקרבות מציגים את התוצאות הקשות של פגיעת הרקטה ואת ההרס הסביבתי הרחב שהיא גורמת. החורבן שהרקטה זורעת באזורים מיושבים הוא עצום והיכולת להתגונן מפניה באמצעות ריצה למקלטים היא כמעט בלתי אפשרית עקב שיגורה מטווח קצר וזמן התעופה המועט שלה עד לפגיעה במטרה.

לפי דיווחים, הרקטה מצויה בידי ארגון החמאס ברצועה המחזיק בעשרות רקטות מסוג זה או דומות לו (דוגמת רקטות ‘אלפאנט’ לטווח של עד 12 קילומטרים) שנועדו לפגוע ביישובי עוטף עזה. בשל עוצמת ההרס של הרקטה ניתן להתייחס אליה כאל נשק ‘שובר שוויון’ שעלול לזרוע הרס רב ולגרום לנפגעים רבים ביישובי עוטף עזה בעימות הבא, וזאת בנוסף, כמובן, לנזק התודעתי העצום שיפגע קשות בהרתעה הישראלית.

רקטת ׳הר הגעש׳ היא ‘פצצה טיפשה’ אך בעלת אפקט הרס אדיר. היא עלולה לפגוע באזורים מאוכלסים בטווחים קרובים לרצועת עזה וגם בישובים לאורך גבולה הצפוני של ישראל. גם אם לא יהיו נפגעים מאחר וצה״ל יצליח לפנות את הישובים בקרבת הגבול, פעולה שקשה להאמין שהצבא יצליח לבצעבהצלחה במסגרת הזמן הנדרשת, עדיין, תמונת הניצחון של אויבינו, חמאס וחיזבאללה, למראה ההרס הרב תהיה דרמטית.

מערכת ‘כיפת ברזל’ המתוחכמת אינה מסוגלת ליירט פצצות קצרות טווח והפתרון של צה״ל לאיום, פינוי יישובי עוטף עזה במקרה של עימות עם חמאס, אינו מספק בלשון המעטה. נקודת התורפה של הרקטה היא איטיות השיגור

מערכת ‘כיפת ברזל’ המתוחכמת אינה מסוגלת ליירט פצצות קצרות טווח והפתרון של צה״ל לאיום, פינוי יישובי עוטף עזה במקרה של עימות עם חמאס, אינו מספק בלשון המעטה. נקודת התורפה של הרקטה היא איטיות השיגור עקב המשקל הכבד וגמלוניות מסלול התעופה שלה, מה שהופך אותה לקלה ליירוט ולהשמדה. תעשיות הביטחון הישראליות הוכיחו את יכולתן לספק פתרונות טכנולוגיים איכותיים בזמן שיא. גם במקרה זה האיום אותו מציבות רקטת ׳הר הגעש׳ ודומותיה איננו מעבר ליכולות הפיתוח שלהן. ועדיין נותרה פתוחה השאלה האם מדינת ישראל תצליח להתכונן למציאות העתידית המתהווה ואף להשפיע עליה לטובה בניגוד לשני המחדלים האחרים – ה’קסאמים’ והמנהרות.

 

**פורסם לראשונה בביטאון הפורום הלאומי להתמודדות עם מצבי חירום

לקידום תרבות החירום במדינת ישראל